Lakás hitel igénylése BAR listásoknak

Sajnos sokakkal előfordul, hogy fizetésképtelenné válnak, illetve nem tudják törleszteni a hitelrészleteiket. Ilyenkor az adós felkerül az úgynevezett BAR listára, ami tulajdonképpen a rossz adósok listája. Aki a listán szerepel, az érthető módon aligha juthat újabb hitelhez, hiszen az előző vagy meglévő hitelét sem tudja törleszteni.

Azok a személyek, akik szerepelnek a BAR listán, természetesen lakás hitelt sem igényelhetnek. A dolog ennél egy picit összetettebb, hiszen a listán szereplő személyek aktív vagy passzív státusszal rendelkeznek. Aki aktív státusszal rendelkezik, annak aktuális tartozása van valamely bank vagy hitelintézet felé, ilyen módon az újabb hiteligénylését automatikusan elutasítják.A passzív BAR listás tagok már rendezték tartozásukat a bank vagy a pénzügyi intézmény felé, ilyen módon aktív tartozásuk nincs, némi sötét „adósi” státuszuk viszont igen. Ilyen státusszal már igényelhető újabb hitel, akár lakás hitel is, viszont bizonyos időnek el kell telnie a státusz passzívvá válása után. Ezt az időtartamot rendszerint maguk a bankok határozzák meg; sok esetben az aktív státusz megszűntét követő 1 év után fogadnak hitel igényléseket.

Összességében kijelenthető, hogy a BAR listás aktív státusz egyértelmű és világos kizáró ok a hitel igénylése során, az egy évnél régebbi passzív státusz pedig nehezítő körülmény. Azok a személyek, akik már lekerültek a BAR listáról, elméletileg nem indulnak hátránnyal a lakás hitel igénylése során, a gyakorlatban viszont a bankok sok szempont alapján válogatják meg, kinek folyósítanak hitelt és kinek nem.

Share This Post

Related Articles

Leave a Reply


5 × öt =

Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie